Nieuws item

Villa met zwembad alleen te koop met brandschoon verleden: ‘Boefjes naast boefjes, dat gaat niet goed samen’

Wie een riante villa met zwembad aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen wil kopen, moet een brandschoon verleden hebben. Dat blijkt uit een opmerkelijke voorwaarde bij de advertentie op huizensite Funda. ‘De nieuwe eigenaar zal door justitie gescreend worden’, valt er te lezen.

Het is een voorwaarde die tamelijk uniek is, erkent verkopend makelaar Rosa Baake van Plus Makelaardij in Nijmegen. De clausule heeft alles te maken met de bijzondere ligging van het pand: direct naast justitiële jeugdinrichting De Hunnerberg. ,,Justitie wil weten wie er naast deze instelling komt te wonen. Dit om te voorkomen dat boefjes het kopen. Want boefjes naast boefjes, dat gaat niet goed samen.”

Voormalige tuinmanswoning

De vrijstaande villa (129 vierkante meter woonoppervlak, drie slaapkamers, open haard, aangebouwde kantoorruimte, 800 vierkante meter perceel, verwarmd buitenzwembad in de tuin, vraagprijs 745.000 euro) heeft een interessante historie: het was de vroegere tuinmanswoning van de justitiële instelling, zo meldt de makelaar in de advertentie. Volgens Funda ‘kan het huis met een gerust hart een verborgen parel worden genoemd’.

Het pand, oorspronkelijk gebouwd in 1905, is ooit door het Rijksvastgoedbedrijf van de hand gedaan en sindsdien volledig gemoderniseerd. Bij de eerste verkoop besloot Justitie de speciale clausule in te bouwen. ,,Destijds is in de notariële akte vastgelegd dat Justitie de eigenaar screent op criminele antecedenten. Vergelijk het met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die je voor bepaalde beroepen nodig hebt”, legt Baake uit. ,,Net als erfdienstbaarheid of vruchtgebruik blijft zo’n voorwaarde bij verkoop telkens van kracht. Wij vonden het wel zo transparant dit op Funda te vermelden.”

Grote belangstelling

Op potentiële kopers hebben de ligging en de mededeling bepaald geen afschrikkend effect: er is al zoveel belangstelling voor de villa dat de makelaar geen nieuwe bezichtigingen meer inplant. ,,Uiteraard krijgen we er tijdens bezichtigingen wel vragen over, want de achtertuin grenst aan het terrein van De Hunnerberg. Het is een prachtig huis met een bepaald slag ‘buren’ en daar communiceren we open over. De huidige bewoners hebben er nooit overlast van gehad.”

 

De advertentie vermeldt ook dat er aanvullend op het eigen perceel een strook tuin van 100 vierkante meter aan de achterzijde in bruikleen is van het Rijksvastgoedbedrijf. Verder biedt de omsloten tuin alle privacy en is rondom gelegen, klinkt het wervend. ‘Door de meerdere terrassen en het buitenzwembad biedt de tuin een vakantiegevoel. Men waant zich op een groen eilandje in hartje Oost.’

Plus makelaardij